AMUS jednoglasno primljen u redovno članstvo CISAC-a!

Objavljeno 08. June 2017

 

Datum 8.6.2017. godine zlatnim će slovima biti upisan u historiju AMUS-a i muzičkog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.

Naime, Svjetska konfederacija autorskih društava (CISAC) danas je na svojoj Godišnjoj skupštini koja se održava u Lisabonu jednoglasno donijela odluku o prijemu AMUS-a u redovno članstvo ove organizacije.

U obrazloženju ovakve odluke navedeno je kako je AMUS u posljednje vrijeme učinio krupne korake u svom razvoju i tako postao moderna svjetska kolektivna organizacija koja veoma uspješno na teritoriji Bosne i Hercegovine ostvaruje prava autora muzičkih djela. To dokazuju i brojni recipročni ugovori sa sestrinskim organizacijama širom svijeta, što je, posebno u prošloj i ovoj godini, ojačalo položaj AMUS-a na međunarodnom planu.

U proteklih godinu dana pred AMUS-om su bili brojni uslovi i zadaci postavljeni od strane CISAC-a. AMUS je te zadatke uspješno ispunio, što je i rezultiralo današnjim prijemom u redovno članstvo, koji je od ogromnog značaja za AMUS kao i sve njegove članove.

Podsjećamo, AMUS je 2013. godine primljen u CISAC, ali kao pridruženi član. Prije dvije godine AMUS-u je produžen takav status u CISAC-u, da bi konačno danas AMUS postao punopravan član velike porodice koja broji 239 autorskih društava.

Godišnjoj skupštini CISAC-a u Lisabonu prisustvuju predsjednik Skupštine AMUS-a, Edin Dervišhalidović, i generalna direktorice Stručne službe AMUS-a, mr. Lejla Trnčić, koji su u ime 890 članova AMUS-a zahvalili CISAC-u na prijemu i ukazanom povjerenju.

Ovim putem svim članovima AMUS-a čestitamo na prijemu u redovno članstvo CISAC-a.

Idemo dalje. Hrabro i odlučno. Za dobro svih autora.

Predsjednik Skupštine AMUS-a,Edin Dervišhalidović i Generalni Direktor CISAC-a, Gadi Oron

Predsjednik Skupštine AMUS-a,Edin Dervišhalidović i Regionalni Direktor CISAC-a za Europu, Mitko Chatalbashev

Predsjednik Skupštine AMUS-a,Edin Dervišhalidović sa predstavnicima Svjetskih asocijacija, članica CISAC-a

Predsjednik Skupštine AMUS-a,Edin Dervišhalidović i Generalni Direktor CISAC-a, Gadi Oron