NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2019-12-23

Moje autorsko djelo: Amman - Emir Bukovica

Jedinstvena je ljubav oca i kćerke, kćerka je nadahnuće za oca da uvijek nastoji biti bolji. Emir Bukovica je bio naš sagovornik za rubriku „Moje autorsko djelo“. Autor je teksta i muzike za pjesmu koja nosi naziv„Amman“, a aranžmana je radio u saradnji sa Mahirom Sarihodžićem.

Ko je Amman i kako je nastala ova pjesma?

-  ”Amman” je riječ hindu porijekla koja opisuje osobu od povjerenja. “Amman” na arapskom jeziku znači “mir”. Moja “Amman” je pjesma koju sam napisao neposredno nakon vijesti da sam postao otac predivne djevojčice, u trenutku udara nevjerovatnih emocija, i u svojevrsnom šoku između sulude sreće i suludog straha za budućnost tog malog bića. Da li ću ikada biti dovoljno dobar i uzvratiti mu istom količinom sreće koje je ono donijelo meni, pitao sam samog sebe Dakle, pjesma “Amman” je moja potpuno intimna priča, ogoljenih emocija, strahova i osjećaja, posvećena tek rođenoj kćerkici. S druge strane potpuno razumljiva i univerzalna priča o čistoj ljubavi i bliskom ljudskom odnosu. Moram priznati da je ovo svakako za mene do sada najintimniji osjećaj pretočen u pjesmu, za koju sam dugo imao dilemu da li uopće da je objavljujem javno.

Da li Vam je “Amman” jedna od dražih pjesama?

- Tokom svoje, sad već mogu reći relativno duge muzičke i autorske karijere, napisao sam puno pjesama, što za svoj bend Emir & Frozen Camels, što za neke druge izvođače, a evo od skoro to radim i u sklopu svog solo muzičkog projekta kojeg sam nazvao BUKOWSKEE. BUKOWSKEE je, što bi se reklo na engleskom, moj side-project. Dakle, moja solo muzička priča. Neovisna od mog Emir & Frozen Camels (EFC) benda. Priča nastala na talasima jedne malo drugačije energije. BUKOWSKEE je više kao neki povratak u moj intimni muzički svijet, svijet iz kojeg sam izašao kada sam osnovao EFC. Jednostavno sam se vratio u neke sobe koje sam ostavio iza sebe, a u kojima sam se nekada dobro osjećao. I u kojima je ostalo puno nekih lijepih sjećanja, uspomena i zvukova. Tako da je nekako logično da je pjesma “Amman” izašla iz tog mog malo intimnijeg i privatnijeg svemira i logično je da mi je jedna od do sada najdražih pjesama. Specijalno kada se sam vam evo otkrio i pravu i istinitu priču ili motiv nastanka iste.

Da li ste očekivali da će biti hit, jeste li vjerovali u tu pjesmu kad ste je napisali?

- Od prvih početaka bavljenja autorskim radom, dakle kada sam na neki način sam u sebi otkrio neki talenat za pisanje pjesama, i muzike i tekstova, bilo mi je prevažno da uvijek mogu jasno i glasno stati iza svake svoje pjesme i da ne moram da se krijem ni iza kakvih pseudonima ili “umjetničkih imena”. Dakle, moji lični filteri i standardi su bili uvijek puno nemilosrdniji, čak i od onih koji su profesionalno trebali da ocjenjuju kvalitet mojih pjesama. Kada sam odlučio da ću biti iskren prema sebi i da neću pratiti trenutne trendove i truditi se da se svidim širokim masama, znao sam da od muzike neću zaraditi milione, ali da ću iza sebe ostaviti neke pjesme koje će se pjevati i pamtiti i daleko poslije mene. I ta činjenica me čini posebno ponosnim na samog sebe. Hiperprodukcija, koja neminovno srozava kvalitet muzike i instant pjesmice za jednokratnu upotrebu me nikada nisu zanimali i hvala Bogu sa takvom logikom sam stekao neku dobru reputaciju autora u regionu, pa čak i šire, jer ću one koji to ne znaju podsjetiti da sam jako puno radio i pisao muzike za neke kvalitetne i poznate, mahom filmske, projekte u Americi, što mi je opet možda i dalo neki vid slobode i snage da u svojoj muzici ne podilazim nikome i ne pravim kompromise na uštrb kvalitete. Da konačno odgovorim na Vaše pitanje: jako je teško znati hoće li neka vaša pjesma postati hit, šta god to danas značilo. U vrijeme formatiziranih radio i tv stanica, kupljenih klikova na YouTube-u i lažnih PR-ova, itd. sve manje “veličina hita” zavisi od stvarne kvalitete neke pjesme. To je valjda potpuno jasno svakome ko ima svoje uši, jer smo svi svjedoci navale šunda i nekvalitetne muzike sa svih strana, i s lijeva i s desna. No, to su valjda neke trenutne “teške boje” kojima smo zasuti u vremenu potpunog moralnog i svakog drugog srozavanja našeg društva uopće, pa ostaje nada da će jednog dana “Yesterday” od Beatlesa ipak biti u istoriji muzike upamćenija pjesma od neke npr. pjesme “Gaćice” tamo neke Goge.

Možete li podijeliti sa nama neku anegdotu vezanu uz ovu pjesmu?

- Ovo nije anegdota, ali mi se čini da je vrlo interesantna informacija, a tiče se pjesme “Amman”. Pjesmu naime otvara intro originalnog snimka prvog bebinog ultrazvuka srca. Dakle prvog momenta kada sam definitivno spoznao činjenicu da u majkinoj utrobi postoji živo biće kojem sam ja otac. No, to nije najinteresantniji dio ove pričice. Nakon što sam pjesmu snimio u svom studiju u Americi i donio je mom bh. producentu Mahiru Sarihodžiću, sa idejom da taj snimak bebinog prvog ultrazvuka srca “zalijepimo” kao intro ispred već snimljenog snimka pjesme, desilo se nešto što ja nikako drugačije ne mogu sebi objasniti, nego kao neku višu ili Božiju volju ili sudbinu, jer se ispostavilo da je tempo, tj. brzina pjesme koju sam snimio hiljadama kilometara daleko od bolnice u kojoj je Amman išla na ultrazvuk, apsolutno ista tempu, tj. brzini njenog otkucaja srca snimljenog ultrazvukom. Tako da se taj intro potpuno stopio s pjesmom. Hajde vi sada meni objasnite kako je to uopšte moguće, ako to nije neko malo predivno čudo.

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22