NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2020-01-20

Franco Balkan objavio spot za pjesmu "Dante" kojim najavljuje svoj prvi album

Sarajevski reper i pjevač Franco Balkan, lansirao je svoj treći i dugoočekivani video spot za pjesmu ''Dante''. Spot je sniman u BiH i radila ga je produkcijska kuća Tempo Digital, a režirao ga je Željko Cvijetinović iz produkcijske kuće MC Studio iz Bijeljine. Iako je pjesma već neko vrijeme dostupna na digitalnim platformama za stream i download, spot je tek danas premijerno prikazan na YouTube kanalu i ujedno najavljuje Francov prvi studijski album koji izlazi krajem 2020. godine. Spot i pjesma ''Dante'' donose zanimljivu tematiku odnosa običnog muškarca i paklene žene, i analogije sa Božanstvenom komedijom, aludirajući na Danteove krugove pakla, koji su poslužili kao inspiracija ovom sarajevskom pjevaču. Spot sadrži mnoštvo zanimljivih, mističnih, erotičnih i pomalo eksplicitnih scena, uz zanimljivu filmsku scenografiju. Spot je rangiran kao 17+, što znači da nije namijenjen mlađoj publici, a tome je uveliko doprinijela mlada i atraktivna srbijanska plesačica i model, Ivana Stevanović, koja na nastupima uživo prati mega poznatu balkansku pop divu, Jelenu Karleušu.

Muziku i tekst je radio Franco Balkan, dok su aranžman, mix i master radili Almir Ajanović i Damir Bečić (Tempo Digital). Kako saznajemo, Franco Balkan će u narednom periodu izbaciti još najmanje 3 video spota i pjesme, koje kako kaže planira kompilirati u album. ''U planu za 2020. godinu imam izdavanje svog prvog studijskog albuma, na kojem će se naći najmanje 6 pjesama a album će ugledati svjetlo dana krajem godine. Pošto sam veliki ljubitelj kinematografije, za sve svoje spotove obično pišem scenario, i trudim se da ih u vizualnom smislu osmislim, kao i dio scenografije, kako bi oni bili što zanimljiviji publici. Na taj način nastojim da ih ''izvedem'' van domaćih okvira kojima podliježu mnogi spotovi na ovim prostorima. Danas se muzika više gleda nego sluša, i publika želi da pored dobre pjesme pogleda i dobar vizual i interesantnu priču. Što se muzike i pjesama konkretno tiče, planiram svakako produkcijski unijeti još malo dodatnog stranog zvuka, koji se graniči sa Pop/Trap/Electro 80's elementima, uz dozu prepoznatljive balkanske muzike.'' – kazao je reper. Iako se tek nedavno pojavio na balkanskoj muzičkoj sceni, već je prikupio simpatije publike, te je nominovan u sklopu regionalne muzičke nagrade - Music Awards Ceremony (MAC 2020) u kategoriji ‘’Novi izvođači’’ od strane većine radio stanica iz regiona, i to za pjesmu ‘’Fight’’.

Franco Balkan (pravo ime Goran Valka) je pop-rap reggaeton pjevač (reper), tekstopisac i producent. Rođen je u Sarajevu 1. augusta 1983. a svoju muzičku karijeru je započeo 2002. godine u rap-rock bendu ''Corbansick'' gdje je svirao klavijature, pisao tekstove i puštao semplove. Nakon raspada benda 2006. godine, prestaje se baviti muzikom i pravi pauzu sve do 2018. godine, kada se ponovo vraća u muzičke vode, ali ovaj put profesionalno, i u sasvim drugačijem izdanju. U januaru 2019. potpisuje svoj prvi diskografski ugovor sa švedsko-bosanskom izdavačkom kućom ''Tempo Digital''. Kao pseudonim na početku karijere uzima ime Franco, međutim, kako bi spriječio stvaranje dodatne konfuzije koja je nastala na digitalnim platformama i internet pretraživanju oko imena ''Franco'' koje je na svjetskoj sceni bilo u upotrebi od strane nekoliko pjevača i bendova, odlučuje krajem ljeta 2019. godine promjeniti ime u Franco Balkan. Kada je riječ o muzici, u sklopu mješavine hip-hopa, rapa i reggaetona, Franco Balkan kombinira svoje club, dancehall i electro pop-rap komercijalne elemente sa balkanskim zvukom. Poznat je i po svojim melodičnim i zaraznim pjesmama sa eksplicitnim i seksualno-orijentiranim tekstovima. Uprkos činjenici da je na muzičkoj sceni prisutan tek nekoliko mjeseci, njegovi spotovi već sada privlače veliku pažnju i bilježe milionski pregled na YouTube-u.

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22