NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2020-01-29

Dilvad Felić Dado: AMUS je "put i putokaz"!

Mnogobrojna djela naših autora, prelaze granice BiH i stvaraju tako bitne i nagrađivane uticaje van okvira naše zemlje. Jedan autor takvih djela je i Dilvad Felić Dado. Svoj dugogodišnji rad neprestano unaprjeđujući, šireći zbirku autorskih dijela za AMUS kaže da je dokazana mogućnost umjetnicima da svojim notama, zlatnim perima i zlatnim prstima daju doprinos sebi i svojoj zajednici i to u duhovnom, socijalnom i ekonomskom kontekstu.

Kako percipirate odnos društvene zajednice prema autorima u BiH?

Kao što nam je poznato, kultura je nešto daleko više od opere, baleta, sevdalinke ili nekog drugog muzičkog izričaja, a pogotovo u malim društvenim zajednicama poput Bosne i Hercegovine. Kultura i te kako ima uticaj na formiranje identiteta i mentaliteta u određenoj sredini, naravno, pod uslovom da umjetnici imaju slobodu kreativnosti i ambijent stvaralaštva. Mnogo mi je žao sto društvena zajednica na ovim prostorima još uvijek ne tretira umjetnost kao jednu od primarnih ljudskih potreba, ali sam istovremeno i ponosan što pripadam korpusu onih koji se bore da svojim umjetničkim djelima budu logistika boljem i sretnijem životu na ovom, po meni, najljepšem parčetu Božje zemlje, Bosni i Hercegovini.

Važnost AMUS-a za Bosnu i Hercegovinu i njene autore?

AMUS je "put i putokaz", ali i dokazana mogućnost umjetnicima da svojim notama, zlatnim perima i zlatnim prstima daju doprinos sebi i svojoj zajednici i to u duhovnom, socijalnom i ekonomskom kontekstu. Brojnim autorima je data prilika da žive od svojih djela. Uspješni autori istovremeno svojim uspjehom stimulišu ostale umjetnike na stvaralaštvo, nadogradnju i potencijalni uspjeh. Posebno napominjem da su autori okupljeni u AMUS-u od svojih tantijema do sada uplatili preko šest milona KM na ime poreza i zakonskih obaveza. Siguran sam da će taj iznos biti još veći kad budemo bolje podržani od domaćih medija i državnih institucija.

Šta je najveće priznanje autoru?

Najveće priznanje i motivacija autoru je kad od svog umjetničkog rada može obezbijediti socijalnu egzistenciju svojoj porodici i biti koristan društvenoj zajednici. Posebno priznanje nama autorima je što nam je muzika sredstvo da ljudima poklonimo dio svoga srca i svoje duše. Da ljudima poklonimo sreću, zadovoljstvo, odnosno bijeg od nepravde, tuge, nezadovoljstva i nažalost ponekad lijek za životne izazove i Božja iskušenja.

Smatrate li bosanskohercegovačko autorstvo vrijednim u umjetničkom smislu?

Bosanskohercegovački autori su dokazano najtalentovaniji u regionu. Ne treba puno objašnjavati koje kapacitete imaju: Dino Merlin, Goran Bregović, Zdravko Čolić, Indexi, Divlje jagode, Ismet Alajbegović Šerbo i mnogi drugi.

Da li su bosanskohercegovački autori prepoznati u svijetu?

Uz poniznu skromnost moram reći da sam nedavno u Podgorici na festivalu „Najbolji pjesnici svijeta“ i ja dobio Certifikat Svjetske Književne Akademije što govori da su naši umjetnici davno probili granice regiona i Evrope. Svim srcem se nadam da ćemo kao dokazani ambasadori kulture u budućnosti i na domaćoj sceni biti cijenjeni od šire društvene zajednice, ali i od državnih institucija bar približno doprinosu koji dajemo za svoju zemlju, za sve njene narode i narodnosti. Siguran sam da zemlja koja ima ovakve umjetnike i ovakvu svoju nemjerljivu kulturnu baštinu sigurno ima svoju svjetliju i sretniju budućnost.

FOTO: Tabloid.ba

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22