NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU

AUTORSKE NOVINE

Autorske novine - JULI

AMUS pomaže raznolikosti kulturne scene BiH

Upravni odbor AMUS-a raspisao je konkurs za dodjelu sredstava za kulturne namjene, u skladu sa Pravilnikom o fondu za kulturne i socijalne namjene, u ukupnom iznosu do 100.000 KM. Konkurs je otvoren mjesec dana i prijave se mogu slati od 03.07.2020.- 03.08.2020. godine. Više saznajte!

 

Obnovljena kuća našeg člana - autora Zejnila Halilovića

U Stručnu službu AMUS-a stigle su fotografije i zahvalnica našeg člana Zejnila Halilovića, koju prenosimo u cjelosti.

"Hvala AMUS-u što sam ponovo svoj na svome. Drage moje kolege autori, dragi Amusovci, koristim priliku da vam kažem jedno veliko hvala što ste mi ukazali povjerenje i pomogli mi da pokrijem svoju kuću u Višegradu koja je porušena u ratu. Živio sam u Vogošći, ali sve ove poslijeratne godine moje misli su bile u Višegradu, u kući iz koje sam započeo porodični zivot. Vratio sam se prošle godine i nadljudskim naporima sam uspio da renoviram potpuno devastiranu kuću, ali za krov kuće nisam imao sredstava, a to mi je bio najveći problem, jer je betonska ploča prokišnjavala i uništavala mi sve što sam uradio. Zahvaljujući finansijskoj pomoći AMUS-a sada imam krov nad glavom, a dalje ću se boriti. Nakon toliko godina, ponovo živim svoj život, ponovo sam svoj na svome, na čemu sam neizmjerno zahvalan AMUS-u. Veliko hvala i veliki pozdrav iz Višegrada." Zejnil Halilović

 

Pokrenuta kampanja “Žene autorice”

Kako bi upoznali širu javnost sa našim članicama, autoricama pokrenuli smo kampanju pod nazivom “Žene autorice” na društvenim mrežama AMUS-a. Dragana Kajtazović nam je ukazala čast i u ugodnom razgovoru podijelila sa nama svoja razmišljanja o tome kako je, zapravo, vrlo malo autorica u bh. muzičkom svijetu. Više saznajte!

 

AMUS osigurao isplatu autorskih naknada za prvu polovinu 2020. godine

Pandemija koronavirusa uticala je na cijeli svijet, gurajući globalnu ekonomiju u recesiju. Od samog početka posebno snažno je uticala na kreativni sektor. COVID-19 je blokirao gotovo cijeli kulturni sistem: stvaranje, produkciju, distribuciju. AMUS je osjetio posljedice pandemije, posebno imajući u vidu činjenicu da je većini naših korisnika bilo zabranjeno raditi, (ugostiteljski objekti i tržni centri), što se svakako odrazilo i na finansije Udruženja. Uprkos svim izazovima, AMUS je osigurao i isplatio autorske naknade za prvu polovinu 2020. godine.

 

AMUS uz Festival Narodne muzike Ilidža 2020.

Analizom sadržaja festivala koji pomno prati muzička autorska ostvarenja godinama sudjelujemo u stvaranju boljeg. Naš je prostor mjesto gdje se njeguju velika djela narodne muzike ali i stvaraju nova, te smo i ove godine, kroz partnerstvo, povezani sa festivalom narodne muzike Ilidža 2020.

 

Čestitamo našim članovima autorima na pobjedničkoj pjesmi Festivala Ilidža 2020

I u najtežim vremenima pjesma spaja ljude, pjesma ruši barijere, prelazi granice. Ovogodišnji festival “Ilidža”, zbog epidemiološke situacije, održan je bez prisustva publike, ali su gledaoci Hayat TV mogli pratiti dešavanja sve tri festivalske noći.

Pjesma “San o Mostaru”, u takmičarskoj večeri, proslavila je Ramiza Selaka. Prelijepa numera Armina Šakovića, Amila Lojo i Emina Šakovića, pozdravljena je s oduševljenjem i od publike i od struke. Na društvenim mrežama, kolege autori imali su samo riječi hvale.

 

AMUS-u produžena dozvola za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela

AMUS je zaprimio Zaključak Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine kojim se odobrava zahtjev našeg Udruženja za produženje roka dozvole za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela na period od dodatnih 12 mjeseci, počevši od 27.08.2020. godine. Više saznajte!

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22