NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU

AUTORSKE NOVINE

Autorske novine - MAJ

.

Godišnjica smrti Jadranke Stojaković

Svojim pjesmama je opisala puni spektar emocija čineći da se svaki slušalac ili slušateljka saživi i osjeti poruku koju je svojim glasom prenosila. Više saznajte! 

Zaštita autorskih prava i nejednak tretman pred zakonom 

Zaštita autorskih prava jedna je relativno nova oblast u pravnoj praksi Bosne i Hercegovine, i uprkos nepovoljnom okruženju, nestabilnosti, nepostojanju kulture poštovanja tuđeg vlasništva i nepoštovanja samih autora, ipak bilježi sve bolje rezultate. Za put BiH ka EU i vladavinu prava, ovo je jedna od ključnih oblasti. Njenu provedbu u našoj zemlji trenutno vrši pet organizacija za zaštitu kolektivnih autorskih prava, od kojih je samo jedna uspjela ispoštovati visoke međunarodne standarde i integrisati se sa svijetom. No, kao i u mnogo drugih situacija, provedba zakona i pravila u BiH nije jednaka za sve. Više saznajte!

Poziv za autore, muzičke stvaraoce da prijave svoja autorska djela

Okolnosti pandemije u kojima smo se našli prethodnih mjeseci su donijele mnogo različitih pravila, ograničenja i mjera kojih se neophodno pridržavati. Ipak, jedna stvar je uspjela ostati u potpunosti slobodna – vaš muzički stvaralački duh. U ovom periodu je nastalo mnogo tekstova, pjesama, kompozicija i autorskih djela koja su sigurno uljepšala svaki dom i raspoloženje. Više saznajte!

Informacija za članstvo

AMUS je 30. marta 2020. godine uputio dopise na 13 relevantnih adresa uključujući i najviše državne institucije BiH, tražeći pomoć za naše autore, muzičke stvaraoce i predlagajući mjere koje se odnose na oblasti osiguranja fondova za naknadu izgubljenih prihoda od autorskih honorara, razmatranje mogućnosti oslobađanja svih poreznih davanja na isplatu autorskih naknada koji predstoje u mjesecu julu tekuće godine te poticanje sektora kroz oslobađanja od poreznih davanja na plaće zaposlenih unutar Udruženja za vrijeme trajanja mjera prevencije i postojećih zabrana. Više saznajte!

Konvoj: Novi single i spot za pjesmu “Ljeto“

Pjesma Ljeto je snimana u studiju Muzičke produkcije BHRT-a "Esad Arnautalić" uz miks i mastering studija Antika, Pjesma je posvećena svim sretnim trenucima sa dragim osobama koje su sigurno svi poželjeli u vrijeme trenutne izolacije. Više saznajte!

NesKoH objavio emocionalani singl „Kako da ti oprostim“

Optimistične poruke i razigranost muzičkim stilovima su ustupili mjesto nabijenim emocijama koje su se javile kao posljedica iznevjerene ljubavi. Iako je publika navikla da im NesKoH svojim pjesmama ponudi katarzično očišćenje od nabijenih emocija, ovoga puta NesKoH svojom pjesmom ostavlja slušaoca zaleđenog u svojim pjesničkim slikama. Više saznajte!

Ministri kulture UNESCO-a ujedinjuju se za globalnu strategiju za pomoć kulturi u krizi COVID-19

Više od 140 ministara kulture koje je UNESCO sazvao 22. aprila podržalo je globalnu strategiju za pomoć kulturi i kreativnom sektoru da prežive i oporave od posljedica krize COVID-19. CISAC je surađivao s UNESCO-om, ističući vitalnu ulogu koju autori i autorska prava imaju u upravljanju krizom. Više saznajte! 

Emir & Frozen Camels objavili kućnu akustičnu verziju pjesme ULICA

“Kao što tekst naše pjesme kaže ‘Nakon svakog mraka će doći svjetlost koju donosi novi dan...’ jer ‘ovo je ulica za tebe, ulica za mene’ nadam se da ćemo konačno nakon ove korone shvatiti koliko smo mali i nemoćni sami i koliko trebamo svi jedni druge da bi dočekali svijetlo na kraju ovog tunela”, riječi su autora pjesme “Ulica” Emira Bukovice. Više saznajte!

Udruženje Colibri: Kampanja #JaSamTvojGlas​​​​​​​

Udruženje Colibri za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju se zalaže za ravnopravnost djece i osoba sa poteškoćama u društvu. Ovo vrijeme je teško za sve ljude, ali ne smije biti izgovor za ignorisanje djece i onih kojima smo najpotrebniji. Upravo iz tih razloga, Udruženje Colibri pokreće kampanju #JaSamTvojGlas kako bi skrenuli pažnju na našu dječicu, ukazali na nepravdu i spriječili teška kršenja osnovnih prava i sloboda. Više saznajte!

F.M. Project predstavlja novu pjesmu "Ti"​​​​​​​

Spot za pjesmu snimljen isključivo mobitelom, na odmoru u oktobru prošle, u godine, u Austriji i na Siciliji kao znak podrške mladim umjetnicima i muzičarima pri kreiranju videa za svoje muzičke materijale. Muziku i tekst napisao je Feđa Ibrulj, a audio recording, mix i master su u potpunosti urađeni u Blacksmith studiu, u Kragujevcu kod producenta Stefana Kovačevića s kojim F.M. Project ima dugogodišnju uspješnu saradnju. Više saznajte!

Obavijest o radu Stručne službe AMUS-a: Nastavak rada sa strankama

Obavještavamo članstvo da Stručna služba AMUS-a sa sjedištem u Sarajevu od 14. maja 2020. godine nastavlja rad sa strankama u punom radnom vremenu od 08:00h do 16:30h. Više saznajte!

Pjesma iz Karantina: Izdrži budi jak

"Ovo je zajednička misija u kojoj smo ovom pjesmom poslali podršku svima koji ove dane provode u borbi protiv pandemije koronavirusa koji ne poznaje dijeljenje po boji kože, nacionalnosti, vjeri i političkom opredjeljenju. Teško je bilo uopće početi raditi ovaj projekt na daljinu, bez opreme, u sobama, na mobitelima snimati, ali uspjeli smo i pjesmu priveli kraju", kazao je Pejić. Više saznajte!

5 načina kako prevazići kreativnu blokadu

U svijetu stvaralaštva i kreativnih zanimanja koja zahtjevaju prisustvo inspiracije te korištenje emotivnog i mentalnog kapaciteta, pojava kreativnih blokada je uobičajna pojava. Sindrom prazne stranice je nešto sa čim se susreće skoro svaka osoba koja ima kontinuitet u stvaranju novih sadržaja, pri tome koristeći svoje misli, emocije i druge duhovne vrijednosti i dobra. Više saznajte!

Jean-Michel Jarre nakon sedam godina odstupio sa položaja predsjednika CISAC-a

8. maja 2020. godine Jean-Michel Jarre je odstupio sa položaja predsjednika CISAC-a nakon što je sedam godina obavljao savjesno i odgovorno ulogu glasa CISAC-a, Međunarodne konfederacije udruženja autora i kompozitora, među kojima je i AMUS. Generalni direktor CISAC-a, Gadi Oron je ovim povodom odao počast Jean-Michelu Jarreu tokom govora na virtualnoj Generalnoj skupštini 28. maja. Više saznajte!

 

 

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22