NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU

AUTORSKE NOVINE

Autorske novine - JANUAR

.

Novi projekat hor djece Sarajeva

AMUS je dio tima koji ima ideju da se na nivou grada Sarajeva osnuje hor djece Sarajeva. Pokrenuta je inicijativa koja uključuje više sarajevskih umjetnika – stvaralaca iz segmenta dječijeg stvaralaštva koji će aktivno raditi na promociji dječijeg stvaralaštva, a u kojem će biti uključena sva djeca. Više saznajte!

O tantijemima...

Autorske naknade za prava javnog izvođenja isplaćuju se domaćim i stranim autorima najmanje jedanput godišnje za proteklu kalendarsku godinu. Više saznajte!

AMUS osigurava isplate autorskih naknada

Zastupanjem autorica i autora, AMUS svojim članicama i članovima omogućava da se fokusiraju na ono što vole i u čemu su najbolji, a to je kreiranje autorskih muzičkih djela. Više saznajte!

Hor nosi naziv "Naša djeca"

Odlučeno je da se hor zove „Naša djeca“ . Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a, Lejla Trnčić je istakla da je važno da u horu budu uključena sva djeca, te da je jedina moguća kategorizacija po dobi i talentu. Više saznajte!

Uspješno završena press konferencija

Na konferenciji za medije Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS, održanoj u Sarajevu, prezentirani su finansijski rezultati iz 2019. godine, prema kojima je ovo udruženje ostvarilo prihode od 5.159.000 KM (netto, bez PDV) što je rast u odnosu na prethodnu godinu od čak 31%. Više saznajte!

Dostupan treći broj INSAM Journal-a

INSAM Journal je recenzirani međunarodni časopis posvećen aktuelnim temama u savremenoj umjetničkoj muzici, vizuelnim i izvođačkim umjetnostima i tehnologiji. Više saznajte!

Franco Balkan objavio spot za pjesmu "Dante" kojim najavljuje svoj prvi album

Sarajevski reper i pjevač Franco Balkan, lansirao je svoj treći i dugoočekivani video spot za pjesmu ''Dante''. Spot je sniman u BiH i radila ga je produkcijska kuća Tempo Digital, a režirao ga je Željko Cvijetinović iz produkcijske kuće MC Studio iz Bijeljine. Više saznajte!

Amir Kazić Leo u Poreču i Puli snimio video spot za pjesmu "Reci nešto, al' ne šuti više"

"Reci nešto, al' ne šuti više" novi je singl i video spot pjevača vrhunskog glasa Amira Kazića Lea. Autor glazbe je upravo Leo, tekst je napisao Fayo, a aranžman i produkciju potpisuje Branimir Mihaljević. Više saznajte!

Gradonačelnik Skaka pozdravio inicijativu formiranja dječijeg hora Grada Sarajeva

Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a, Lejla Trnčić i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“, Aida Hrnjić, prezentirale su gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki, ideju da se na nivou grada Sarajeva osnuje hor djece Sarajeva. Više saznajte!

Počela isplata autorskih naknada za drugu polovinu 2019. godine

AMUS je 22.01. počeo sa isplatom autorskih naknada svojim članovima za drugu polovinu 2019. godine. Više saznajte!

Igor Vukojević: AMUS je apsolutno neophodna institucija za autore!

" Autor je, po meni, vrijedan pažnje samo ukoliko je autentičan, originalan i svoj u sopstvenom izrazu. A zanat stvaranja se podrazumijeva, naravno. ", rekao je autor. Više saznajte!

Notni kutak - Lucija Hrstić

Za sve ljubitelje muzike, muzičkih znanja, aranžmana i događaja, kao i one koji će to tek postati, preporučujemo Facebook stranicu Notni kutak. Urednica i administratorica stranice je Lucija Hrstić, članica AMUS-a. Više saznajte!

Armin Šaković poručuje : Ovo je naša sadašnjost i naša budućnost...

" Mi drugu varijantu osim AMUS-a nemamo, niti ćemo imati, treba da se svi objedinimo oko AMUS-a. Ovo je naša sadašnjost, naša budućnost i nešto što će ostati iza nas. Ova naša lista djela ostat će našoj djeci, posebno djeci koja će se nastaviti baviti ovim poslom. ", rekao je autor. Više saznajte!

Lejla Trnčić: Autorska djela dragocjenost svake društvene zajednice

"Prepoznajem interes društvene zajednice za autorstvo u našoj zemlji. Mi smo zaista radili na tome da tu oblast približimo institucijama i građanima BiH i evo sada smo u situaciji da svakodnevno primamo pozive i evidentiramo potrebu predstavnika institucija da prisustvuju ovom značajnom događaju.“ Više saznajte!

Mirko Šenkovski: Najveće priznanje svakom autoru je konačni sud publike

AMUS je postao jedno od najrespektabilnijih udruženja u BiH zahvaljujući predanosti naše Stručne službe, a i autorima koji su bili cijelo vrijeme uključeni u rad AMUS-a kroz Upravne i Nadzorne odbore. Naravno zaslužni su i svi ostali autori koji su bili staloženi i razboriti u prijelomnim trenucima koji su bili važni za opstanak AMUS-a. ", rekao je autor. Više saznajte!

Dino Muharemović: Kada se Vaši stihovi ispisuju kao ljubavne parole...

" AMUS je uradio mukotrpan posao da bi stao na noge i postao ovo što je danas. Uvijek sam podržavao rad AMUS-a i smatram ga svojom kućom, kućom koja štiti moja prava i zastupa moje interese. U cilju svakog autora je dalji rast i razvoj AMUS-a. ", rekao je autor. Više saznajte!

Enver Šadinlija: Muzika da uljepša život

" Kao autor, te kao novinar i urednik u oblasti popularne i tradicionalne muzike sa stažom od preko četiri decenije, svjedočim da je Bosna i Hercegovina od davnina bila i ostala prostor na kome su stvarana veoma kvalitetna muzička djela. ", rekao je autor.Više saznajte!

Nedim Babović: Najviše volim djela koja sam napisao sa Brankom Đurićem

" Prioritet rada AMUS-a je što kvalitetnija isplata autorskih tantijema što je najveći poticaj za kvalitetno muzičko stvaralaštvo. Pored toga u AMUS-u postoji fond za kulturne namijene gdje se značajna sredstva odvajaju na godišnjem nivou za poticaj i podržavanje mnogih projekata koji afirmišu muzičko stvaralaštvo.", rekao je autor. Više saznajte!

Dilvad Felić Dado: AMUS je "put i putokaz"!" AMUS je put i putokaz, ali i dokazana mogućnost umjetnicima da svojim notama, zlatnim perima i zlatnim prstima daju doprinos sebi i svojoj zajednici i to u duhovnom, socijalnom i ekonomskom kontekstu. Brojnim autorima je data prilika da žive od svojih djela. Uspješni autori istovremeno svojim uspjehom stimulišu ostale umjetnike na stvaralaštvo, nadogradnju i potencijalni uspjeh. ", rekao je autor. Više saznajte!

Održan sastanak povodom festivala "Mali šlager"

U prostorijama BHRT-a održan sastanak predstavnika Muzičke produkcije BHRT-a i Stručne službe AMUS-a. Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a, Lejla Trnčić je istakla zainteresovanost i spremnost da ponovo „zaživi“ ovaj festival. Više saznajte!

Posjeta Silvanu Komazecu

Upravni odbor AMUS-a je na osnovu člana 25. Statuta AMUS-a i člana 22. Poslovnika o radu Upravnog odbora 23.01. donio jednoglasnu odluku o kupovini pomagala za našeg mladog autora Silvana Komazeca. Sredstva su dodijeljena iz Fonda za kulturne i socijalne namjene koji je odobrila Skupština AMUS-a, a čijom raspodjelom upravlja Upravni odbor. Više saznajte!

Ponosni na našeg mladog autora

Nakon objave o posjeti doma našeg mladog autora Silvana Komazeca u komentaru na Instagram profilu AMUS-a napisao je svoje utiske. Više saznajte!

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22